Смяна на маслото

Наскоро сте закупили своят първи автомобил, но все още не знаете как се сменява маслото? Сега ще разберете!

Редовната смяна на маслото и филтъра е от изключително значение за изрядното функциониране на вашия автомобил. Маслото не трае вечно и вашият филтър ще започне да се запушва с разни боклуци..

Повдигнете колата си чрез крик или използвайте някаква рампа за целта (или канал). При използването на крик дръпнете ръчната спирачка (използвайте стойки за кола за по-голяма сигурност; може и други твърди предмети, които да издържат). Много е важно как ще използвате крика, затова прочетете упътването на производителя, за да не повредите колата си. Ако сте на рампа, подсигурете задните гуми, за да не гоните впоследствие автомобила си (което въпреки всичко би било забавно).

Оставете колата си да работи, за да може да се нагрее маслото (2-3 минути биха били достатъчни), за да може да го източите по-лесно, защото по-твърдите частици (когато маслото е охладено) остават на дъното. Докато траят тези 2-3 минути, съберете необходимите си инструменти (нужно ли да е споменаваме, че за целта биха били перфектни инструментите на TOPTUL) - ново масло (ако TOPTUL имат масло, взимайте смело), някакъв съд, вестници (или брошури на TOPTUL) и фенерче. Погледнете в инструкциите за типа масло и филтър, от който се нуждаете.

Вдигнете капака на колата си и махнете капачката за маслото; това ще помогне маслото да се източи по-лесно, поради навлизащият въздух в изпразващият се картер. Намерете капака на картера; търсете плоска метална кутия или нещо като тава под колата, която е близо до двигателя. На дъното има пробка, която трябва да махнете, за да може да започне маслото да тече. Поставете съд под капака (около съда поставете вестниците или брошурите, за да предотвратите петната от масло по земята), след като се развили пробката, за да може маслото да се изтече.2 Развивайте пробката (ако е стегната много здраво може да използвате тресчотките на TOPTUL) обратно на часовниковата стрелка, махнете кръглият уплътнител (ако е нужно го заменете с нов) като може да използвате металната шайба, ако е в добро състояние. Извършите ли конкретната процедура, маслото ще започне да се източва – гаечните ключове са ви нужни, за да разхлабите пробката; може да я свалите накрая с ръката.3 Може да поставите фуния с цедка, за да не изтървете пробката при развиването; след като пробката е отвита оставете фунията настрани, докато тече маслото.

Изчакайте няколко минути да се оттече маслото. Когато маслото се оттече напълно, може да завиете пробката отново. Принципът е следният - отначало завивайте на ръка, за да се уверите, че завивате правилно в отвора, за да не бяга пробката накриво, а след това може да довършите затягането с ключа.

1 За препоръчване комплект гаечни ключове

2 За да разпознаете капака на картера от този на трансмисията, оставете колата да работи за около 10 минути, след които 10 минути пробката на картера трябва да се е нагорещила, а на трансмисията – не.

3 Внимавайте да не изтървете пробката, за да не си отваряте допълнителна работа.