Отвертки - TOPTUL

Всеки уважаващ себе си майстор има в своя инструментариум отвертка. Ответките са ценни ръчни инструменти, които се използват за развиване и завиване на болтове и винтове. Отвертките се различават по размера и вида на накрайника. Най-разпространени сред отвертките са правите (плоски), след това следват кръстатите отвертки, които се бележат с Ph (Philips) и Pz (Pozidriv). В този материал ще ви запознаем с детайлите, които трябва да знаете при избор на отвертка или комплект отвертки.

Ценни съвети при избор на отвертки

  • Цената винаги е от значение – ако някой ви каже, че при закупуването на отвертки няма значение каква е цената, не му вярвайте. Отвертките са ръчни инструменти, които са предназначени за ежедневна употреба и по-скъпите модели са по-добри. Евтините отвертки се износват бързо, ръждясват и бързо се чупят. За да работите ефективно с дадена отвертка, острието ѝ трябва да бъде право, гладко и остро. Така ще можете отвивате и завивате винтове бързо, лесно и ефективно. Ако отвертката е евтина и некачествена, то тя ще се изплъзва от улея на винта и ще го повреди. Има възможност и да се нараните. Затова винаги търсете по-скъпа и качествена марка. По-скъпите и качествени отвертки се правят от по-твърда стомана, която има по-голяма износоустойчивост. Може да ги познате по това, че имат здраво рамо и различен цвят от работното тяло. Най-често тези отвертки се правят от хром-ванадиева стомана;
  • Вид, размер и марка – преди закупуването помислете какви точно отвертки ви трябват и за какво ще ги използвате. Видът на отвертката се определя от нейния накрайник и от предназначението ѝ. Добре е да си закупите комплект отвертки с различни накрайници и битове, които лесно и бързо се сменят. Марката също е от значение - TOPTUL например са известни сред сервизите с високото качество на изделияте си.