Спирачната система на автомобила играе важна роля за сигурността на пътниците. Затова е много важно елементите ѝ да са в пълна изправност.

Ремонтът и обслужването на спирачната система изискват специализирани инструменти, без които ще е много трудно и дори невъзможно да се свърши работата. Ранното откриване на проблеми в спирачната система и отстраняването им обезпечава вашата сигурност по време на път.

Натиснете педала на спирачките и запалете колата - ако педалът потъне плавна това е добре-показва задействането на спирачният усилвател. Липсата на това потъване може да е знак за износена мембрана или тръбопровод. Отворете капака и проверете спирачната течност-ако е значително намаляла, може да има теч или спирачните накладки да са много износени. Ако спирачната течност е обезцветена, значи има влага и трябва да се замени.

Свалете предното колело и проверете дебелината на накладките- ако е под предписаната в ръководството на автомобила, следва да се заменят. Обърнете внимание на дисковете -ако дебелината им е намаляла, или имат неравномерно износване, те също трябва да се заменят. Внимание трябва да се обърне и на спирачните апарати - да се огледат за течове и при нужда да се ремонтират или заменят.

Според вида си основните ремонти на спирачната система са следните:

-Смяна на спирачната течност - извършва се през определен период от време или след изминаването на определен пробег. Налага се поради навлизането на влага в спирачната течност което намаля нейната ефективност. Нуждата от смяна се установява със специални тестери.

hand tools

След смяната на спирачната течност, както и след всеки ремонт по спирачната система, е нужно тя да се пречисти. Това става чрез специални помпи.

hand tools toptul

-смяна на накладките -когато старите накладки се свалят, трябва да се проверят закрепващите скоби и при нужда да се заменят. При износването на старите накладки буталото на спирачния цилиндър се е преместило напред, за да ги доближи до диска - за да може да поставим новите е нужно да върнем буталото назад. За да стане това, без да се късат уплътненията, се използва специален инструмент с накрайник, подходящ за даденият автомобил.

TOPTUL

топтул изделия ръчни инструменти

-смяна на дискове и спирачни апарати - когато това се наложи, с цел избягване на течовете на спирачна течност на маркучите, към спирачните апарати се поставят специални клещи.

ръчни инструменти топтул

TOPTUL инструменти

Дебелината на спирачния диск се измерва с микрометър, а неравномерното износване се установява с индикаторен часовник.

TOPTUL изделия

-смяна на накладките на барабанни спирачки - тук на помощ идват клещите за монтаж на барабанни накладки.

ръчни инструменти топтул

ръчни инструменти

Важно е когато се работи под автомобила, винаги да се използват стойки за по-висока сигурност.

Тези и много други специализирани инструменти ще намерите в www.instrumenti.net