Шарнирите са важна част от окачването на всеки автомобил.Те свързват главината на колелото, на която са закачени джантата и гумата към останалата част от окачването-  най-често носач. Тази връзка трябва да позволява движение по хоризонтала при завиване, както и по вертикала заради неравностите по пътя. Според вида на окачването на конкретният автомобил може да има горни и долни шарнири, или само долни (Макферсон) ,както и вътрешни и външни. Шарнирите може да се обслужват - с възможност за гресиране. Изправноста на шарнирите е важна за правилното функциониране на окачването и управлението на автомобила.

Износените и повредени шарнири могат да доведат до повреди на останалите елементи на ходовата част и окачването. Лошите пътища допълнително ускоряват износването на шарнирите.

Въпреки че се намират от долната страна на автомобила и не се виждат, износването на шарнирите може да се установи още в ранна фаза. Един от симптомите е тропане откъм колелата при завиване и преминаване през неравности по пътя. Може да се усети, когато при завиване гумите следват със закъснение посоката зададена от волана. Неравномерното износване на гумите също е индикатор за проблем.

Друг начин да се установи състоянието на шарнирите е да се вдигне колата на крик и когато съмнителното колело се отдели от земята, да се провери за луфтове по хоризонталата и по вертикалата, като се хване с две ръце и се разклати. Когато е вдигната на крик колата, може да се огледат и самите шарнирни болтове, както и да се пъхне щанга между носача и главината. Ако има някакво движение най-вероятно носачът е за смяна.

Когато се установи, че шарнирът е за смяна, за отстраняването на стария са нужни специални инструменти. Един от тях е вилицата за шарнири - тя захваща оста и като се удари с чук се чупи заварката, и се освобождава болта.

инструменти за шарнири

Има и скоби за шарнири при които, навиването на болт затваря скобата и изважда шарнира.Тези скоби имат различен размер и форма за различните марки и модели автомобили.

инструменти за шарнири

За монтажа на новият шарнир също се използват специални скоби, при които навиването на оста инсталира шарнира на мястото му.

инструменти за шарнири

Вилиците за шарнири, скобите за монтаж и за демонтаж може да се различават по размер, както и по предназначението си. Голямо разнообразие от тези и други специализирани инструменти може да откриете на www.instrumenti.net.