Сезонът е без значение, когато говорим за поддръжка на автомобила, защото тя трябва да бъде извършвана редовно. В този материал ще засегна някои от ключовите моменти, като захвърля митовете и заблудите. И така, да започваме!

 

Една от важните препоръки е свързана със зареждането на вашия автомобил с гориво. Когато сте на бензиностанция в момента на зареждането ѝ от цистерна с гориво, избягвайте да зареждате, освен ако случаят не е спешен, тъй като тя впръсква горивото в тръбите на бензиностанцията със силно налягане, вследствие на което нечистотии биха могли да се озоват във вашия резервоар, а никой не желае това, нали? Вследствие на подобни мръсотии бихте могли да увредите двигателя и/или горивната система на колата си.

Какво да правим при засядания в кал, сняг и лед?

Не форсирайте мотора на двигателя, защото може да го претоварите и да повредите някоя част, или да допринесете за по-бързото износване на чарковете на колата си. Освен това само ще се окопаете допълнително и ще затрудните измъкването си от кишата.

Не товарете стартера с тежести

Мнозина шофьори връзват всичките си ключове на един ключодържател. Понякога, макар и в редки случаи, някой огромен топуз, овиснал на стартера, може да го повреди.

Уплътнете добре вратите си

Всички врати и прозорци на вашия автомобил трябва да са добре уплътнени. В търговската мрежа се предлагат предостатъчно специализирани препарати, предназначени за поддръжката на вашия автомобил, за поемането на влагата и прочие. Какво чакате? Възползвайте се от този продукти, за да избегнете навлизането на прах и боклуци в купето.

Почиствайте двигателя!

Двигателят е сърцето на всеки автомобил и трябва да бъде предпазен от износване. Някои от елементите му са изключително крехки и лесно чупливи. По тях не трябва да има никакви замърсявания, отлагания, кал и прочие. Препоръчвам ви да забързвате двигателя с влажен парцал поне два пъти на месец.

Митове, от които да се пазите!

Ваксата за обувки не може да предпази предната броня от драскотини, било то от камъчета или твърди тела.

Миризмите на растенията кромид и чесън не могат да неутрализират другите миризми - напротив, само ще ги добавите към общия чаромат.

Не почиствайте чантите със силно киселинни препарати. Този тип химични съединения наистина биха могли да отстранят и най-упоритите петна, но едновременно и да нарушат визията на вашия автомобил.

Оцетът не може да отстрани всички мръсотии от чистачките ви - за целта се предлагат специализирани препарати.


 

За поддръжката на автомобила бихте могли да си закупите специализирани инструменти на реномиран производител като TOPTUL. Изделията на тази марка са с изключително качество, цените им са разумни, като същевременно са с класически дизайн, лесни за ползване и безопасни. 

При въпроси,свързани с поръчка на продукт на марката, моля свържете се с instrumenti.net.