Дюли - диета

Съществуват известни противоречия спрямо родината на дюлите. Според едни източници дюлята се смята за традиционна овощна култура за Персия, други изследвания сочат Туркмения за мястото, откъдето произхожда вкусният и полезен плод. За наше щастие в днешни дни дюлята се отглежда навсякъде; тя е изключително ценен плод предимно заради безбройните си лечебни свойства, които са се прилагали в народната медицина. В дюлята се съдържа богатство от витамини като витамин С, каротин, витамин Е, витамин В-комплекс, витамин РР, минерали.

 

Откъм химичен състав, дюлята е източник на белтъчини, органични киселини, пектинови, както и дъбилни вещества, плодова вода, захари, от които с най-значимо процентно съдържание са най-напред фруктозата, а след това и глюкозата. Вкусният плод още е източник на натрий, желязо, калий, калций и други минерални соли.

Дюлята в диетичното меню

Дюлята може да участва по няколко начина в диетичното ви меню: като основен представител на плодовете, консумиран между храненията, като десерт след всяко хранене или под формата на фрешове. Консумацията на плода под формата на плодов сок е изключително полезна, но пък недостатъчно хранителна. Нектарът от дюли обаче може да се сметне като по-добрата алтернатива, която ще задоволи малко повече глада. Който и начин да изберете, знайте, че дюлята е доста нискокалоричен плод, което позволява свободното й консумиране. В 100 грама се съдържат само 40 калории.

Дюлята се е доказала със запичащите си свойства, които могат и да създадат в определени степени стомашни неразположения като запек, подуване на корема, газове и прочие, като резултат от прекомерната й консумация. За да се възползвате максимално от полезните свойства на дюлите се включете в 13-седмичната програма за отслабване, която не ви ограничава и лишава от консумацията на вкусни храни, включително и на плодове. За да е успешна всяка една диета обаче е необходимо правилното съчетание на храните и заменянето на вредните продукти с техни полезни алтернативи. Доверете се на специалистите ни и ще се радвате на страхотна физическа форма без гладуване и странични ефекти.