В тази статия ще разгледаме всички възможни варианти за ремонт на комънрейл дюзи и помпи. Кой от тях да изберем, има ли нужда въобще от ремонт или най-добре е направо да си закупим нова дюза?

Да започнем с това, че първото нещо, което трябва да бъде взето под внимание е кой е производителят на дюзата. Това е от изключително голямо значение, тъй като има дюзи, които просто не подлежат на ремонт или рециклиране.

Най-големите производители на дюзи за автомобили с дизелови двигатели са: Bosch, Delphi, Denso.

Дюзи Bosch Common Rail

Комънрейл дюзите на Bosch най-добре се поддават на ремонт и рециклиране, сравнени с тези на всички останали производители. При възникнал проблем с дюза на Bosch няма никакъв смисъл да купувате нова, тъй като рециклирането или ремонтът на дюзата със замяна на всичките и вътрешни части с резервни ще ви излезе наполовина като цена в сравнение със закупуването на чисто нова дюза.

Какви детайли се износват в дюзата? Състоянието на дюзата е най-често пренебрегваният елемент, а по него е възможно да се определи общото състояние на горивната система.

На първо място се износва мултипликаторът, който се състои от седло и лост. По правило обикновено се счупва седлото, което може да се ремонтира. По-рядко се износва лостът на мултипликатора, който не подлежи на ремонт и трябва да се смени.

Следващ основен елемент в дюзата, който може да се износи от експлоатация – това е разпръсквателят. Производителите от Bosch му дават гаранция от 100 000 км, но нека не забравяме, че това е при използването на тяхното гориво! При нашите условия най-често разпръсквателят започва да трака или да излива повече гориво от необходимото в цилиндъра. Най-добрият вариант при ремонт или рециклиране на комънрейл дюзи е смяна на разпръсквателя, но в повечето случаи е достатъчно и почистването му с ултразвук.

Дюзи Delphi Common Rail

При дюзите на производителя Delphi се сменят двата най-основна елемента – клапан и разпръсквател. Техният ремонт заедно със замяната на части излиза около три пъти по евтино от средната цена на нова дюза Delphi.

Дизел сервиз “София Дизел Център” предлага ремонт на комънрейл дюзи Delphi. След ремонта на дефектиралата част на практика се получава нова дюза със стар корпус. Клапанът и разпръсквателят подлежат както на почистване с ултразвук, така и на замяна.

Дюзи Denso Common Rail

Дюзите Denso се монтират главно в автомобили на японски или китайски производители. В последните години и компании като Ford и Peugeot започнаха да обръщат поглед към дюзите Denso, които са по-евтини от конкурентните марки и средно могат да бъдат използвани безпроблемно в продължение на 150 000  км.

В случай на повреда на дизеловата дюза Denso тя най-често трябва да се замени с нова, тъй като за този бранд производителите не пускат на пазара резервни части. Съществува и компромисен вариант, при който може да се ремонтира само клапанът на дюзата.

И така, нека обобщим:

  • Ако проблемната дюза във вашия двигател е Bosch, най-добрият вариант за вас ще бъде да я дадете за рециклиране или ремонт;
  • В случай, че дефектиралата част е Delphi – ремонтът отново е по-добрият вариант;
  • При дюзите Denso замяната на повредената с нова част е най-приемливото решение.

Друг основен елемент на системата Common Rail е горивната помпа с високо налягане. Основна причина, поради която помпата може да излезе от строя е използването на некачествено гориво.

Най-надеждни сред дизеловите помпи са изделията на производителите Bosch, Denso, Delphi и Siemens.

Помпи Bosch Common Rail

Според вида на своята конструкция помпите Bosch се разделят на няколко различни типа.  

По-ранна версия на помпата Bosch - CP1, се използва главно при леки автомобили и малки търговски превозни средства. При ремонт на Common Rail помпи от вида Bosch CP1 почти всяка част от горивната помпа, която не работи може да бъде заменена с нова. Ако броят на резервните части, които се нуждаят от подмяна е голям, трябва да се обмисли дали е по-изгодно да се ремонтира стара помпа или да се закупи нова.

При по-съвременните типове помпи Bosch CP3 възможността за ремонтиране е ограничена. Някои части на помпата могат да бъдат подменени, но при повреда в основната част на горивната помпа с високо налягане Bosch CP3 - буталната двойка, помпата ще трябва да бъде заменена.

Най-модерните варианти на помпите Bosch - моделите CP4, не могат да се ремонтират. При повреда те просто се сменят.

Помпи Denso и Siemens Common Rail

Горивните помпи Denso и Siemens са близки по своите спецификации до помпите Bosch CP1, тъй като са много надеждни и могат напълно да се ремонтират.

Помпи Delphi Common Rail

Помпите Delphi има особено високи изисквания към качеството на използваното гориво.

Вследствие на високите контактни напрежения при динамично натоварените детайли на помпата, всяко замърсяване на горивото с външни частици или вода ще доведе до интензивното износване на помпата Delphi. Отчупени частици метал попадат в горивната система, след което процесът на износване се развива още по-бързо. Именно поради тази причина за своите горивни системи компанията Delphi препоръчва използването на горивни филтри с увеличена степен на филтрация.

Помпите Delphi могат да бъдат ремонтирани. Поддръжката им е сравнима с тази на помпите Denso и Siemens. Резервни части за помпи Delphi могат да се намерят свободно в търговската мрежа.

Дизел сервиз "София Дизел Център" извършва сервизни услуги в най-кратки срокове и на най-добри цени: рециклиране на комънрейл дюзи, ремонт на дизелови помпи, ремонт на ГНП за Ауди, Форд, Опел, Нисан, БМВ, ремонт на Common Rail помпи, диагностика на дюзи комънрейл, почистване на комънрейл дюзи. При нас ще получите гарантирано качествено обслужване, извършено от висококвалифицирани специалисти. При проблеми с двигателя на вашия дизелов автомобил не се колебайте да потърсите услугите на компания "София Дизел Център"!