Ударна бормашина и перфоратор

Този въпрос най-често си задават любителите-майстори, които се чудят кой от двата инструмента да предпочетат за изпълняване на прости ремонтни или монтажни дейности в дома. Те виждат, че и ударната бормашина, и перфораторът изглеждат почти еднакво на външен вид - следователно и възможностите им трябва да са еднакви. При професионалистите не възникват подобни съмнения. Те много добре знаят, че зад сходната външност всъщност се крият два ръчни инструмента, които изпълняват съвсем различни функции.  

 

Бормашината е предназначена за пробиване на отвори в материали със сравнително малка плътност - дървесина, пластмаса и меки метали. Допълнителната ударна функция значително разширява възможностите на този инструмент и му позволява с лекота да прониква в тухлена зидария и конструкции от нискоякостен бетон. Същевременно, ударната бормашина - също както и обикновената бормашина - може да работи с крепежни елементи. Ударната бормашина е универсален инструмент със сравнително малък размер и струва пъти по-евтино от перфоратора. Поради тази причина основните фактори, които обуславят популярността на ударната бормашина на пазара е многофункционалността на този инструмент, неговата компактност и ценовата му достъпност. 

Перфораторът е по-тежък и по-скъп от ударната бормашина. Ако сравним перфоратор и ударна бормашина с идентични мощности, то превъзходството на перфоратора ще бъде очевидно. Така например, двускоростна ударна бормашина с мощност от 1000 вата тежи 2,4 кг. С нейна помощ в дървесина може да се пробие отвор с диаметър до 40 мм, а в стомана - до 16 мм. С включване на "ударната" функция бормашината може да проникне в бетона до дълбочина 20 мм.

Аналогичен по мощност перфоратор струва три пъти по-скъпо от ударната бормашина и тежи 6,3 кг. В случая въпреки по-високата си цена перфораторът значително отстъпва по функционалност на ударната бормашина, ако става въпрос за пробиване на отвори в дървесина или метал. Затова пък относно пробиването на бетон перфораторът няма конкуренция - той може да използва не само свредло с диаметър до 40 мм, но и битово ядро с диаметър до 105 мм. В допълнение можем да кажем, че перфораторът напълно заменя работата с чук и улеснява задачата по пробиване на ниши и отвори, които са необходими за прокарване на комуникационни връзки и др. Посредством перфораторът могат с лекота да бъдат отстранени и старите плочки по стените.

Перфораторът е предназначен изключително за професионалисти, докато универсалността на ударната бормашина я превръща в подходящ инструмент за битови нужди.

Полезно е да знаете, че има и "леки" перфоратори: например, перфораторът Макита HR 1830 тежи едва 1,7 кг, а по цена отстъпва на ударната бормашина Makita HP 2071. И двата ръчни инструмента работят в режими на пробиване и ударно пробиване. С помощта на ударната бомашина Makita HP 2071 могат да се направят отвори с по-голям диаметър от тези с перфоратора Макита HR 1830 както в дървесина и стомана, така и в бетон.

Възниква закономерният въпрос: В какво тогава всъщност се крие основната разлика между ударната бормашина и перфоратора? Преди всичко разликата е в енергопотреблението: за сравнение, перфораторът Макита HR 1830 от горния пример ще използва мощност от 440 вата, докато ударната бомашина Makita HP 2071 изисква потребление от 1010 вата. В случая трябва да се съпостави потреблението на електроенергия и производителността на двата инструмента, за да се установи кой от тях е по-подходящ за изпълнение на конкретна ремонтна или монтажна дейност. 

Главната разлика между ударната бормашина и перфоратора е и в предназначението на инструментите - по-специално в необходимите усилия от страна на потребителя за изпълнение на определена задача. За ударната бормашина пробиването на бетон е допълнителна опция - тъй като работи посредством удар, инструментът не може да гарантира особено голяма точност при пробиването на дупки в този материал с висока плътност. За разлика от ударната бормашина, перфораторът с лекота прониква в бетона, но пък за сметка на това не се отличава с голяма точност при пробиването на стомана, дървесина и пластмаса. Причината за различните конструктивни особености на двата инструмента се крие в различните ударни механизми, използвани от ударната бормашина и перфоратора, както и в различните фиксиращи патрони, с които си служат те.

Професионални ръчни инструменти - качество, дизайн, приложение

Ръчните инструменти могат да се разделят на любителски и професионални. Разликата се крие в тяхното предназначение: любителските ръчни инструменти могат да послужат за изпълняването на епизодични задачи, докато професионалните могат да издържат на големи натоварвания и са предвидени за работа в течение на цяла работна смяна. Сериозните производители - по правило това са най-известните световни марки - включват в каталозите си ръчни инструменти, които могат да служат на професионалиста цял живот. Ръчният инструмент има пожизнена гаранция от производителя и в случай на повреда се сменя с нов във всяко представителство на дадената компания.

По-високата цена на професионалните ръчни инструменти се определя на първо място от качеството на стоманата, използвана за производството на отвертки, клещи, ключове, тресчотки и др. Сред останалите важни фактори, определящи ценовия диапазон на инструментите, се нареждат ергономичният дизайн и изключителният комфорт, осигуряван при изпълнението на ежедневните практически задачи.

За най-качествен материал за изработка на ръчни инструменти се счита ванадиевата стомана, която притежава изключителна издържливост на всякакъв вид натоварване. За да се придадат антикорозионни свойства на инструментите, металът се хромира или никелира.

Особено място сред професионалните ръчни инструменти заемат специализираните инструменти, предназначени за експлоатация в суха и химически неагресивна среда - каквато например е средата в дърводелска работилница.

Производителите отделят голямо внимание на ергономиката и удобството на използване на професионалния ръчен инструмент. Така например, формата на пластмасовата ръкохватка не трябва да позволява на инструмента да се изплъзне от ръката при работа или да се получат болезнени мазоли при по-продължителната му експлоатация.

В някои случаи ръчните инструменти се изработват от специално патентовани токоизолиращи материали, които изпълняват ролята на електроизолация. Този вид ръчни инструменти могат да се използват при монтаж или ремонт на електрооборудване и да участват в електромонтажни дейности под напрежение до 1000 волта. Тези инструменти се отличават по своя цвят и дизайн от останалите ръчни инструменти, което подсказва за тяхната принадлежност към електрообезопасените приспособления.

Повечето професионални ръчни инструменти имат метална част на края на ръкохватката си. По този начин те издържат на удари с чук, ако се наложи използването му, като наред с това и противостоят на сериозни силови натоварвания.

При активна работа обаче най-добре е майсторът да разполага с набор от професионални ръчни инструменти, които да използва при различните видове монтажни и ремонтни дейности. Най-изгодно за потребителя ще е да събере комплект ръчни инструменти според вида на задачите, за които ще ги използва. По правило такъв комплект включва клещи, отвертки, въртоци, тресчотки, вложки, накрайници и различни електрически инструменти - триони, рендета, бормашини и чукове.

Всеки от ръчните инструменти, включен в комплекта, е предназначен за изпълняването на определена дейност и работа с конкретен материал. Така например, за обработката на метал е необходимо да разполагате със специални ножовки и електрически ножици. За работа с пластмаса и метал са подходящи буталните триони. Електрическият трион от своя страна е незаменим професионален ръчен инструмент за обработка на дървесина, шперплат, пластмаса, цветни метали, стомана и керамични плочки.

Много от професионалните ръчни инструменти могат да изпълняват няколко различни функции. Бормашините например могат да служат не само за пробиването на дупки, но и да се използват като отвертки, шлайф машини или дори смесители на цветове посредством монтирането на специални накрайници. Обикновените бормашини са подходящи за работа с дърво и тухла, ударните бормашини - за пробиването на бетон, а перфораторите - за обработка на особено твърди и издържливи материали. Металорежещите ръчни инструменти от своя страна представляват универсални инструменти за рязане и шлифоване на бетонни повърхности и метални конструкции.