Шайби с високо качество

3 видове шайби, които намират широко приложение

Шайбата е тънка пластина с отвор в средата, които се използват за разпределяне на натоварването между крепежни елементи като болтове и гайки. Сега повечето от шайбите са с формата на диск, но също така е възможно да откриете различни вариации във вида и размера им.

Много често, човек не се сеща да си закупи шайби, докато не му потрябват и не установи, че са свършили. Важно е да имате предвид, че различните видове шайби се използват и за различни цели.

Тук ще научите някои от най-използваните видове шайби, както и кога и къде намират приложение.

Пружинна шайба

Този вид шайби се използва предимно когато гайките и болтовете трябва да бъдат добре затегнати. Те са често използвани от професионалистите, извършващи различни ремонтни дейности на механични устройства. Те се използват, за да гарантират, че гайката или болта няма да се разхлаби след определен период от време.

Плоска шайба

Плоската шайба се използва за увеличаване на повърхностната зона, където гайката и болта се завиват. Това е често срещана практика, когато отвора е по-голям и е необходимо да се подсигури, тъй като има опасност гайката или главата на болта да преминат през него или закрепването да не бъде стабилно. В каталога с шайби на ИТТ България ООД всеки професионалист или домашен майстор ще открие разнообразие от форми, диаметър и стегнатост.

Шайба от неръждаема стомана

Шайбите от неръждаема стомана могат да се използват за различни цели. Техните приложения включват:

  • тежки превозни средства
  • автомобили
  • машини, които се използват в агрокултурата
  • лагери
  • камиони
  • хамали
  • дизелови комплекти

Стоманените шайби се използват много повече, от колкото пластмасовите. Шайбите от неръждаема стомана са много полезни, когато трябва да се свържат 2 метални предмета, между които трябва да се получи електрически контакт.

Някои съвети при избора и покупката на шайби

Има някои често срещани грешки, които много хора допускат, когато избират техните крепежни елементи. За да ги избегнете, просто следвайте тези стъпки:

  1. Уверете се, че избирате подходящия размер и форма, така че да гарантирате правилния захват.
  2. Погрешният размер или форма може да доведе до разхлабване на захвата на гайката и болта: например, болт, който е твърде малък винаги може да се измъкне от вашата машина.
  3. За да бъдете сигурни, че вашите закрепвания ще бъдат стабилни и здрави, винаги избирайте шайби и други крепежни елементи от доказани производители и търговци, които имат няколко години опит и достойна репутация. 

Още за шайбите можете да научите в руската Уикипедия: https://ru.wikipedia.org/wiki/Шайба_(деталь)