акумулатор на автомобил

Както всяка друга част, така и акумулаторите на автомобилите не живеят вечно. Ако забележите с времето, че вашите фарове започват да губят от блясъка си, то това означава, че акумулаторът ви е за смяна. За извършването на смяната на акумулатора може да разчитате на автомонтьор или да си свършите работата сами. Въпрос на ваша преценка, но със сигурност ако се справите сами ще запазите ценни средства, които могат да се използват за друго. Смяната на автомобилен акумулатор с инструменти за автосервиз (специализирани) се извършва много бързо и лесно без да изисква много средства.

 

Уверете се напълно, че акумулаторът е за смяна. Ако проблемът не е в самия него, то ще дадете пари и труд на вятъра, само, защото не сте се постарали да проверите елементарни неща. Това, което трябва да вземете под внимание е следното: проверете дали има натрупан сулфат под формата на син прах, при неговото премахване може нещата да се оправят. Не докосвайте праха с голи ръце, защото в него може да се съдържа сярна киселина, която ще започне да разяжда кожата ви. Проверете дали акумулаторът е работил правилно до този момент и под какво натоварване е бил след последното каране. Проверете дали нещо не е забравено включено и това е довело до неговото изтощаване. Тогава ще се нуждаете единствено от зареждане.

Накрая проверете и алтернаторът, защото при някои автомобили той е този, който създава проблеми. Обикновено при функциониращ двигател алтернаторът поддържа 13-14 волта при правилно зареждане. Акумулаторът трябва да е на нива от 12.4 пункта при изключен двигател и без допълнителни включвания. Щом е за смяна, закупете си нов акумулатор, при нужда с по-голям или по-малък дебит. Поставете го на мястото на стария, свържете отново клеймите и тогава изпробвайте системата. Ако колата пали от първия път и няма някакви токови неизправности то вече всичко е наред.