Клещи toptul

Видове и предназначение на клещите

Клещите намират своето специално място сред огромната група на ръчните инструменти, които влизат в употреба почти непрекъснато.

 

Клещите представляват вид ръчни инструменти, използващи се за различни видове монтажни и демонтажни дейности като в най-честия случай служат за рязане, завиване, захващане и развиване на най-различни крепежни елементи. Състоят се от два лоста, които се обединяват в опорна точка.

Тези инструменти са сред най-често използваните от домашни майстори и специалисти в тази област. По отношение на видовете разнообразието е голямо. Съществуват най-различни клещи, които се различават по размер и предназначение.

В съвременния свят моделите клещи, които се срещат на пазара се изработват от висококачествен метал, който осигурява надеждност, ефективност при работа, якост и висока устойчивост на износване. Съвременните модели имат много по-удобни дръжки, които са обвити с пластмаса с цел по-удобно захващане,което не позволява плъзване на инструмента при извършване на различни работни дейности, което би забавило процеса на работа. Дръжките на някои клещи са преднамерено обвити с пластмаса в случаи, когато се налага работа с напрежение, тоест целта е да се изолира максимално електрическото напрежение при работа с проводници.

Клещите могат да бъдат разделени на два основни вида:

  • предназначени за обща употреба, универсални и специални.
  • предназначени за специфична работа.

Сред най-често използваните клещи са следните модели:

  • клещи тип зегер
  • извити или прави ковашки клещи
  • комбинирани клещи, изработени от ванадиева стомана, съчетана с хром
  • клещи тип гаечен ключ
  • вътрешни прави клещи
  • съединителни, заваръчни
  • револверни, арматурни, а също и арматурни усилени, чиито дръжки са с хромирано покритие.

Голямото разделение на клещи съвсем не спира дотук. Съществуват още модели, които се различават осезаемо по начина на захващане. Според този параметър различаваме клещи с регулируемо захващане, клещи с ъгловидни челюсти, такива с фиксирани челюсти, водопроводни и други.

Независимо кой вид е нужен всичките се състоят от три основни елемента: опорна точка, дръжки и челюсти. С цел увеличаване на устойчивостта на този вид ръчен инструмент се препоръчва да се държи колкото е възможно по-далеч от участъци с прекалено висока температура.