Вложки TOPTUL

Какво представляват вложките и за какво се използват

Вложките представляват специална група инструменти, които намират широко приложение предимно в автомобилната индустрия, автосервизите за извършване на ремонтни дейности по автомобили, поправка на части и така нататък. Вложките са част от групата на ръчните инструменти и служат за бързо и лесно отвиване и развиване на крепящи елементи, каквито са болтовете и гайките.

Вложките по предназначение си приличат с различните видове винтоверти и отвертки, но съществуват и специализирани вложки, каквито са вложките за свещи, дюзи и така нататък.

Вложките са задължителен елемент от инструментариума на всеки професионален майстор. В зависимост от целите и нуждите вложките се разделят на различни видове, като например вложки Е-торкс, дванадесетостенна вложка, удължена вложка, които се различат сами по себе си по дължината и размерите.

По дължина вложките се разделят на къси и дълги или още познати като дълбоки вложки.

Друг параметър, според който вложките се разделят е по отношение на материала, от който се изработват, а именно: обикновени и усилени, познати още като ударни вложки.

В зависимост от вида на профила вложките попадат в друго подразделение, а именно шестостенни, Spline, дванадесетостенни, както и вложки тип Е-торкс.

Съществуват още метрични и инчови вложки. При избора на този ръчен инструмент е важно да се обръща внимание на качеството.

Професионалните вложки се отличават със своята износоустойчивост. Материалът, от който се изработва този вид ръчни инструменти е хром-ванадиева стомана, която се характеризира със здравина и издръжливост особено при продължителна работа с висока натовареност.

Квадрата на вложките е друг важен елемент, според който съществува друго поредно подразделение, тоест те се предлагат в няколко основни размера, които са следните: ½ инча, ¼ инча, ¾ инча, както и 3/8 инча. Механиците и автомонтьорите използват най-често вложките, които са с по-голям размер, а именно тези с ¾ и 3/8 инча, докато по-малките по размер вложки намират перфектно приложение, когато се налага извършване на по-малко сложни ремонти дейности.

Шестостенните и дванадесетостенните вложки са сред най-често ползваните модели заради формата си.

Качествените вложки имат антикорозионна защита за разлика от евтините модели, които се предлагат масово на пазара и могат да се огънат и изкривят по време на работа.