Въртоци

За какво служат въртоците

Въртоците спадат към голямата група на ръчните инструменти, които намират изключително често приложение. Те са малки по размер ръчни инструменти, които позволяват ползване не само от страна на професионалистите в тази област, но и от всяко домакинство в случай на потребност.

Като вид инструменти влизат в употреба, когато се налага работа с вложки. Намират широко приложение в автомобилната индустрия, в автосервизите най-вече, при извършване на различни монтажни ремонти дейности в дърводелската и мебелната индустрия, в различни цехове, строителни складове и така нататък.

Въртоците се предпочитат от специалистите особено при извършване на различни ремонтни дейности като например развиване или отвиване на крепежни елементи в трудни за работа участъци. Характеризират се с опростен дизайн, различават се по форма, размер и цена.

Въртоците имат дълга дръжка, всеки модел притежава различни функции, които улесняват значително процеса на работа.

По отношение на материала, от който се изработват трябва да се отбележи, че качествените и професионални модели се отличават с много високо качество, което се дължи главно на хром-ванадиевата стомана, от която всъщност се изработват този вид ръчни инструменти.

Съществува достатъчно голямо разнообразие от въртоци, от които могат да се възползват специалистите в тази сфера. Срещат се и по-специални модели, характеризиращи се с еластично покритие, което позволява стабилност на захвата при работа.

Въртоците представляват практични инструменти, които са лесни откъм работа и сравнително лесно за поддържане и пренасяне от точка А до точка Б.

Професионалните видове се отличават по много висока издръжливост, устойчивост, якост, здрава конструкция, практични за различни ремонтни дейности. Не са податливи на корозия, тоест не се наблюдава ръждясване на инструмента, което би го превърнал в неефективен за извършване на каквато и да е ремонтна дейност.

Видове въртоци

На пазара се среща широко разнообразие от въртоци, различаващи се по качество, цена, функционалност, размер и предназначение. В групата на най-масовите модели попадат тези с чупеща се глава, Т-образните и Л-образни въртоци също. Срещат се модели с Г-образна форма както и такива, имащи Т-образна форма с подвижен квадрат.

Т-образните позволяват работа с двете ръце като натискът по този начин осигурява по-силен ротационен момент. При въртоците с чупеща се глава се позволява ротация на главата до определена степен, което е удобно в тесни пространства.

Л-образните се отличават с мощна ротация, но не са подходящи за работа в ограничена работна среда.