Ключове

Гаечните ключове се смятат за най-често използваните ръчни инструменти във всяко едно домакинство. В зависимост от вида ключовете имат различно предназначение и форма.

Като предназначение гаечните ключове се използват за завиване и отвиване на различни по размер крепежни елементи каквито са болтовете и гайките.

Гаечните ключове се различат освен по предназначение и по размер, но и по вида накрайник и форма.

Като вид ръчни инструмент, които се ползват изключително често, гаечните ключове намират своето приложение най-вече в монтажно-ремонтни дейности. Друга област, където гаечните ключове се използват постоянно е в автомобилната промишленост и по-точно в сервизите за коли.

Ключовете се изработват от материал, характеризиращ се с изключително високо качество, надеждност и сигурност, а именно хром-ванадиева стомана. Самото покритие на ръчния инструмент е покрито с хром, което го прави невероятно издръжлив, неподатлив на корозия, тоест ръждясване не се забелязва дори при постоянна работа с този инструмент. По отношение на начина на съхранение, гаечните ключове са лесни и практични не само откъм ползване, но и откъм пренасяне заради компактния им вид.

Гаечните ключове са необходим и задължителен инструмент, който трябва да присъства в инструментариума на всеки майстор. В зависимост от предназначението им съществуват най-различни видове ключове като например: звездогаечни ключове, ключове тип лула, затворен и затворен гаечен ключ, раздвижен гаечен ключ, изолирани, ударни, едностранни, ключове в SOS вложка, комбинирани, ключове шестограми, секторни, специални гаечни ключове, предназначени за маслени филтри, както и пробки, такива с Т-образна дръжка и така нататък.

Измежду групата на най-често използваните гаечни ключове попадат отворените, глухите ключове, а също и динамометричните гаечни ключове, които намират изключително широко приложение в автомобилната промишленост. Използват се постоянно в автосервизите като с тяхна помощ автомонтьорите могат да завиват множество елементи по личния Ви автомобил, което се осъществява посредством прилагане на определена ръчна сила.

Ключовете за свещи също влизат в честа употреба. Свещите в двигателя могат да се поставят и изваждат по много по-лесен и бърз начин с помощта на тези специални ключове.

Размерът на крепежните елементи определят с какъв гаечен ключ ще се наложи да работите. Обикновено размерите на крепежните елементи се обозначават в милиметри.