Отвертка Toptul

Днес те са често срещани инструменти, които можете да закупите почти навсякъде.

Малко история за отвертките

При появата си около XVIв. те били използвани за завиване на винтове в брони, нагръдници и шлемове. Типът отвертки, които се използвали тогава, били правите. Влизала в прав жлеб в главата на винта. Появила се в Германия и Франция. След това станала ценно пособие и при производството на огнестрелни оръжия, при разработката на които са използвани разнообразни по вида си ръчни инструменти.

Отвертките започнали да намират все по-голямо приложение. Наложило се създаването на различни по големина инструменти, подходящи за поправки по машини и съоръжения.

Отвертката като инструмент зависела изцяло от винта, за който била предназначена. За съжаление винтовете били трудни за производство и изделията, в които се използвали се смятали за луксозни. До първата индустриална революция отвертката не била чак толкова разпространена като инструмент.

Това се променило в края на 19в. когато винтовете започнали да се произвеждат с машини, вследствие на което поевтинели. Тогава започнало и развитието на отвертката и винтовете. Първите патенти били на Робъртсън, който развил идеята за винта с жлеб и от прав, той го направил квадратен. Това водело до по-лесно завиване и отвиване на самия винт, защото давало повече опорни точки. След него в началото на 20в. Филипс патентовал своя кръстат винт и през 30-те години на 20в. той станал изключително популярен в автомобилната индустрия в Америка.

 Видове отвертки

Отвертката като ръчен инструмент може да има много форми и варианти, но запазва първоначалното си предназначение. Развиването и завиването на винтове е това, за което е създадена. Тя може да има различни видове дръжка, например Т-образна за големи винтове, които изискват повече усилие, или на самата дръжка да има шестостен. На този шестостен може да се постави гаечен ключ и по този начин да се упражни много по-голямо усилие върху отвертката. Така лесно може да се развие какъвто и да е винт.

Разработени са отвертки със сменяеми върхове, като това ги прави лесни за пренасяне в куфари с инструменти.

Заключение

Отвертките са едни от най-често използваните ръчни инструменти. Популярни са както сред домашните майстори, така и в средите на професионалистите. Особено качествени са предлаганите от Toptul отвертки и ръчни инструменти, за които можете да научите много в нашия блог, ако го следите редовно.