TOPTUL - отвертки

Отвертките са сред най-масово използваните инструменти, от които всяко едно домакинство има нужда. Всеки знае, че се използват за завиване и отвиване на крепежни елементи като болтове и гайки.

Каква отвертка да изберем

Отвертките се разделят на следните видове: ударни, отвертки с работен накрайник 6-гран външен, отвертки PH ( с накрайник Phillips), отвертки SB, отвертка тип Z, права, електрическа отвертка, кръстата отвертка и така нататък.

Най-често използваните отвертки са всъщност правата и кръстата отвертка.

Качеството на отвертките представлява един изключително важен параметър, на който обаче не се обръща достатъчно внимание. Съществува съществена разлика между различните видове отвертки и тяхното предназначение. Качеството на дадената отвертка определя производителността и ефективността на работата. Съществуват динамометрични отвертки, които се смятат за ново поколение отвертки, които имат опция за задаване на ротация предварително преди работа, а това всъщност има за цел да предпази крепежните елементи от евентуално повреждане.

Ударните отвертки се различават от динамометричните отвертки, които са електрически вид, с това, че отвиването на крепежните елементи се извършва посредством удар с чук.

Ударните отвертки намират широко приложение в автомобилната индустрия, в автосервизите за поправка на различни елементи от автомобила.

Важно е при избора на отвертки да се обръща внимание на качеството, тоест некачествените отвертки представляват нищо друго освен излишен разход заради факта, че не са издръжливи, нямат твърд работен участък, не са практични откъм употреба и т.н.

Друг важен параметър е покритието на отвертките. Професионалните отвертки са с реномирано никел-хромово покритие, което е гаранция за износоустойчивост. Накрайникът на качествените отвертки е от калена стоманена сплав.

Отвертките като цяло се различават по редица още параметри като профила на накрайника например. Съществуват отвертки с форма на звезда, квадратни, хексагонални и още много други.

Електрическите отвертки представляват едно много добро решение за всеки майстор най-вече поради множеството им предимства, изразяващи се в много по-бързо и лесно развиване и завиване на крепящите елементи, издръжливост, мощност и др.

Практичността, която електрическите отвертки осигуряват при продължителна работа се изразява в много удобна и практична дръжка, непозволяваща изплъзване на инструмента.