Инструменти TOPTUL

Какво представляват тресчотките и какво е тяхното предназначение?

Тресчотката е тип гаечен ключ, който дава възможност за поставяне на сменяеми вложки и различни механизми, без за това да се налага изваждане на самия гаечен ключ от болта. С тяхна помощ завиването, както и отвиването на различни по големина и размер крепежни елементи, е много по-лесно, бързо и практично като решение. Този инструмент е надежден помощник, спестява много време и усилия.

Тресчотките представляват група инструменти, които намират изключително широко приложение главно поради практичността при продължителна работа с тях.

Вложките, които могат да се поставят, имат различна форма. В съвремието вложките са предимно с шестоъгълна форма там, където болтът влиза, а от страната на самия инструмент формата им е квадратна, а изцяло квадратни тресчотки не се срещат вече.

Тресчотките влизат в употреба винаги, когато се налага работа с гаечен ключ и болтът позволява такава работа. Сменяемите вложки улесняват работата на монтьорите с този ръчен инструмент и те го предпочитате.

Видове тресчотки

Съществуват различни видове, различаващи се по своите параметри, както и по размера и предназначение си. Сред най-често използваните са тези с цилиндрична форма, която е става квадратна там, където влиза гаечният ключ. От другата страна формата е шестостенна или може да бъде дванадесетостенна, а размерът се обуславя от болта, който е нужен за дадената цел. Съществуват пневматични тресчотки, тип P804S, ½ модели тип P101, а също и тресчотки размер 3/8 тип P701;

Размерът на гаечния ключ се измерва в инчове.

Тресчотките се измерват обикновено в следните размери: ½, ¼, 3/8 и 2/4;

Самият гаечен ключ на тресчотките има удобна дръжка, специален механизъм, който позволява удобство при работа с инструмента.

Някои тресчотки разполагат с бутон, който служи за бързо и лесно освобождаване на вложката.

Най-мощната от всички типове тресчотки е модел P804S. Той се характеризира с изключително ниско ниво на шум, слаба вибрация и възможност за монтажни и демонтажни работи на различни елементи като болтове, ауспуси и така нататък.