Качествени шестограми

Ключовете шестограми са инструменти, предназначени за работа с крепежни елементи, които имат шестоъгълен слот. Тези ръчни инструменти могат да са със S-, T- или L-образна форма, но най-често срещани са L-образните шестограми. Шестограмите са широко използвани в машиностроенето, автомобилната промишленост, при сглобяването на мебели и други структури.

Специфичната форма на шестограмите предполага използването им само за елементи специално предназначени за това.

Сигурно ви се е случвало при покупка на мебели, които трябва сами да сглобите, с доставката да получите и шестограм, който да ви улесни в работата. Това е така, защото един шестограм отговаря на определен размер болт и ако нямате точния инструмент ще загубите много време в търсене.

Шестограмните ключове са също така много практични и удобни при ремонт на велосипеди, мотори. Необичайната форма, плюс факта, че шестограмът е малък, лек и е в състояние да достигне до най-трудно достъпните места на мотора, го прави особено полезен за велосипедистите.

Шестограмите могат да бъдат полезни и за други ремонти в къщата, но един шестограм едва ли ще е ефективен при различен тип дейност, затова е нужно да притежавате комплект шестограми. Добрата новина е, че почти всеки производител предлага такива комплекти, включващи най-често използваните размери шестограми.

Когато трябва да използвате шестограм придържайте късия край на формата в главата на болта и натиснете надолу дългата страна, за да се получи добро сцепление.

По-малките по размер шестограми се нуждаят от повече поддръжка. Те са по-финни и могат да бъдат повредени, ако не сте внимателни. Така че преди работа трябва да сте сигурни, че шестоъгълният болт е чист, и че сте поставили шестограма с всичките шест страни правилно подравнени.

При избора заложете на качеството, не купувайте евтин набор от ключове. Евтините инструменти не винаги отговарят на стандартите и това може да доведе до разминаване в размера на шестограма и размера на болта, особено при по-малките шестограми. В края на краищата това е покупка, която се прави еднократно за години напред и инвестицията си струва.