Накрайници TOPTUL

Накрайниците представляват тип ръчни инструменти, които са специално проектирани за завиване и отвиване на крепежни елементи като болтове и гайки. В зависимост от нуждите и предназначението съществуват различни видове накрайници като изборът на накрайници трябва да се обуславя не само от гореизброените факти, а също от материала, от който са изработени. С други думи, качеството на материала, от който са изработени накрайниците определя до известна степен надеждността и издръжливостта на инструмента по време на работа. Хром – молибдена стомана е материалът, от който обикновено се изработват накрайниците, но хром-ванадиевата стомана също е добра алтернатива, говореща за високо качество и издръжливост. Този вид ръчни инструменти са приложими не само за ръчни, но и за електрически инструменти.

В зависимост от нуждите, които се търсят на пазара накрайниците могат да се обособят спрямо марка, размер и вид или: накрайници тип SL, познати още като плоски, накрайници PH, които са произведени от марката Phillips като инструментите от този вид са обозначени по особен начин, съответстващ на размера им например PH0, PH1, PH2, PH3 и така нататък, накрайници Т (Torx), накрайници PZ (Pozidrive).

Съществуват още и други подразделения в зависимост от предназначението им, а именно: двустранен кръстат накрайник, двустранен накрайник тип шестограм, накрайници за вложки ¼, двустранен плосък накрайник, накрайници за винтоверти, маркучи, накрайници за ауспух и така нататък.

Кои са най-често използваните накрайници

Сред най-често употребяваните накрайници са плоските накрайници или тип SL.

В ежедневието те намират широко приложение, а правилният избор на накрайник се определя в зависимост от размера на отвора или по другия начин, а именно измерване дължина по широчина.

Накрайниците Phillips се характеризират с различните си слот и диаметър. Стойностите като PH0, PH1, PH2, PH3 съответстват на размера им. От посочените стойности най-често приложение намира PH2 заради факта, че този вид накрайници служат за завиване и отвиване на крепежни елементи за тънък метал.

Накрайниците Torx се използват за работа с по-твърди метали, характеризират се с издръжливост при продължителна работа, работят със средни и големи крепежни елементи, а слотът им е с форма на шестоъгълна звезда.