Автомобили, електрически

Електроавтомобилите не са особено известни в България, защото все още идеята така и не успява успешно да се приложи. Колите от този тип могат да изминат прекалено кратка дистанция, което ги прави неефективни. Нужно е на всеки 100 км да има специализирани устройство, с които всеки да може да зареди батерията на своя автомобил. След като проблемите с изчезването на горивата все още не са толкова належащи в страната ни, продължава да не се залага на електромобили. В държави като САЩ съществуват голям брой електрически автомобили, които се захранват дори от устройства, поставени в гаража.

 

Друг основен проблем е незнанието на хората. Повечето българси са свикнали със стандартните модели, които с ръчни инструменти или друг вид инструменти Toptul могат да се поправят за минути.

Електроавтомобилите имат по-специфична система на работа. Там всичко се свежда до електрозахранването. Нужни са по-мощни батерии, които да успяват да поддържат цялостната система на автомобила.

Конструкцията на този тип автомобили е изцяло олекотен за да може задвижването да става по-лесно. Електроавтомобилите са предназначени основно за жени в градски условия. Качваш се, отиваш на работното място, което е на 10-20 км и когато ти се наложи отиваш до близката бензиностанция с подобно зарядно и батерията се зарежда. Тесла са едни от най-известните модели. Специалисти от цял свят работят по това да създадат батерия, която по подобие на горивото ще може с едно пълно зареждане да изминава колкото се може по-голям метраж.

В България трудно ще пробият на пазара поради един основен фактор и той се нарича цена. Поради специфичната си конструкция, елементи и детайли електроавтомобилите са по-скъпи. Модел Електрокар 200 например, който е двуместен достига цена от 25 000 евро. Цена, която е непосилна за огромна част от населението не само в България. Нужно е да се постигне баланс между всички зависимости относно електроавтомобилите за да има по-достъпен пазар за тях.