Съвременни двигатели с вътрешно горене

Съвременните двигатели с вътрешно горене са все по-ефективни и икономични. Тяхната надеждност също се повишава постоянно. Но дори и при правилна експлоатация, и при спазване на зададените сервизни интервали, понякога се налага да се извършват ремонти.

Част от периодичното сервизно обслужване е подмяната на ремъка. Ангренажният ремък или верига също така се сваля при разглобяването на двигателя за извършване на повечето ремонти по него.Този елемент на двигателя отговаря за синхронизацията при въртенето на коляновият вал и разпределителният вал или валове. Изрядно функциониращият ангренажен ремък е задължително условие за подаването на точната горивна смес и навременното и възпламеняване за получаване на максимална мощност и висока ефективност. Това е причината той да се заменя след определен пробег. Поради естеството на работната му среда - високи температури и възможни течове на масло, подмяната му може да се наложи и по-рано.

Когато старият ремък се демонтира и дойде ред да се сложи новият е много важно коляновият вал и разпределителните валове да са фиксирани правилно. Изместването им дори само с няколко градуса може да доведе до неравномерна работа или дори до блокиране на двигателя. За тази цел се използват специализирани инструменти, наречени фиксатори или блокажи. С тези инструменти коляновият и разпределителните валове се фиксират още преди да се свали старият ремък.

Липсата на правилен инструмент и лошото зацепване може да доведат до скъпи ремонти след опит за запалване.

Блокажите най-често представляват комплект инструменти, предназначени за точно определен двигател или група подобни двигатели. Обикновено те са събрани в кутия за по-лесно съхранение и пренасяне. Според приложението си те се използват специфично за дизелови или бензинови двигатели. Различават се също по вида на двигателя, за който са предназначени -  редови, V-образен, боксер и други. Голямото разнообразие от марки и модели автомобили както и на двигатели, обуславя тясната специализация на блокажите.

Самите инструменти от комплекта имат специфичен и уникален дизайн, съобразен с вида на двигателя за който са предназначени. Според функционалното си предназначение фиксаторите биват:

  • -Инструменти за фиксиране на разпределителният вал-болтове, щифтове, скоби или профили блокиращи разпределителният вал или валове в правилната позиция;
  • -Инструмент за фиксиране на коляновият вал-щифтове, болтове или плочки фиксиращи коляновият вал;
  • -Инструмент за фиксиране на маховика;
  • -Инструмент за фиксиране на обтегачите;
  • -Инструмент за фиксиране на балансиращите валове;
  • -Инструмент за инжекционната помпа.

И други според конкретния двигател, за който е предназначен комплекта.

Тези инструменти може да купите от магазини като www.instrumenti.net ,където са класифицирани по марка, модел и код на двигателя. OEM кодовете на инструментите в сервизното ръководство на автомобила също така често са налични в описанието на комплектите.

В www.instrumenti.net също така може да намерите и други специализирани инструменти за ремонт на двигатели, като динамометрични ключове, градусомери, комплекти гедорета и други.