Синхронизатори за двигатели TOPTUL

Какво представляват синхронизаторите за двигатели?

Синхронизаторите представляват специални инструменти, които служат за извършване на монтажни или демонтажни работни дейности по двигателите. Намират изключително широко приложение в автомобилната индустрия. Синхронизаторите за двигатели са предпочитани специализирани инструменти от професионалистите в тази област. Автомонтьорите и механиците не могат да извършват ремонти по автомобили без наличието на този ценен инструмент.

 

Мястото, където се използват синхронизаторите е в предавателната кутия. Тяхното предназначение е свързано с извършване на плавно или още познато като безударно включване на предавките. Съществуват и инерционни синхронизатори, които се характеризират с наличие на следните няколко елементи, а именно: муфа, междинен пръстен, вътрешен пръстен, фиксатори, а също и пружина.

Муфата представлява един пръстен, изработен от висококачествен метал с характерни вътрешно нарязани зъби. Междинният пръстен пък се различава от муфата най-вече по вида на материала, от който се изработва. Най-често материалът е или бронз, или месингова сплав.

Синхронизаторите служат за плавно или ударно включване на предавките, а това, което се получава като резултат от целия този процес е триене.

Налице е триене между двата вида пръстени, а именно между самата конусна повърхност на вътрешния и междинния вид пръстени. Триенето води до известно намаляване на степента на ъгловата скорост, която развива зъбното колело. Тя намалява до момента, в който се изравни със скоростта на вала. След този момент колелото се зацепва към вала, което става всъщност в резултат на самата осова сила, която притежава муфата.

Синхронизаторите са помощни инструменти, които спомагат предаването на ротационният момент между вала и зъбното колело.

Правилното синхронизиране на двигателите се отразява върху работата им. Понякога се налага извършване на ремонти дейности по двигателите, което само по себе си изисква това да се стане посредством използването на специализирани инструменти, каквито са тези синхронизатори за двигатели. С тяхна помощ става възможно правилното синхронизиране при извършване на смяна на ангренажен ремък. При ремонтиране на дизелови или бензинови двигатели това условие също е важно. Благодарение на синхронизаторите за двигатели ремонтирането протича по-лесно и бързо. Липсата на този специален инструмент значително затруднява поправките при специфични автомобилни повреди.