VW Jetta TDI & VW Passat

Препоръчва се замяната на ангренажният ремък на  на двигателя на моделите VW Jetta & Passat TDU от 1996, 1997, 1998 да се извършва преди изминаване на всеки  90 000 километра.

Ангренажният ремък свързва разпределителния вал (отварящ и затварящ клапаните) с коляновия вал (придвижва буталата). В модела TDI също така той служи за задвижване на междинния вал до инжекционната помпа. Характерното за всички TDI двигатели са смущенията при работата им, така наречените интерференции, прекъсвания. Ако ангренажният ремък  се приплъзва при коляновия вал или разпределителния вал, твърде вероятно е да се стигне до щети по главата на двигателя вследствие удар на буталата (по терминология от английския език - piston damage & rod damage). Ако се получи изплъзване при инжекционната помпа, но коляновият и разпределителният вал са наред, може да се получи срив в работата на двигателя, но това е по-малко вероятно, отколкото е възможен контакт между клапана и буталото. Няма как да разберете дали вашия ангренажен ремък  се е износил или е на път да прескочи зъб - поне в тези модели на таблото не се вижда уведомление за това.  Ако сте наближили или по-лошото - изминали посочените километри, а именно 90 000 километра , заменете тази авто част колкото се може по-скоро.

Имайте предвид, че тези консумативи са изключително важни за работата на вашия автомобил. Ако ангренажният ремък се развали или приплъзне, може да ви трябва нов двигател - по-горе обясних причините за това.

ВНИМАНИЕ: в тази статия не съм включил (все още) информация за всички модели автомобили, както и за най-новите синхронизатори - тя е актуална за посочените марки коли, но вероятно съветите в нея ще ви послужат и за придобиване на основни понятия по темата. Ние не носим отговорност при проблеми, свързани с отремонтирането, свалянето или поставянето на каквато и да е част по колата ви. Всичко, което правите е ваша отговорност. Но да се върна на темата!

Макар че замяната на ангренажен ремък може да се извърши и с основен комплект ръчни инструменти, съчетани с опита на извършващия процедурата, както и с наличен нов ремък , неправилната инсталация на ремъка  може да доведе до сериозни щети по двигателя. Затова спазвайте всички указания за безопасност при отремонтиране, описани в ръководството на автомобила си. Ако никога не сте работили по колата си, не сте ремонтирали нищо, дори гума не сте сменяли, тази работа не е подходяща за вас, нека я извърши някой друг, по-опитен. Натрупайте някакъв опит с по-малки, по-лесни задачки, преди да се заемете с тази!

В процеса на работа, като сте започнали разглобяването, възползвайте се от това и заменете демпферната шайба на коляновият вал,  тъй като така или иначе тя трябва да се свали, за да достигнете до ремъка. С течение на времето гуменият тампон  в шайбата изсъхва и предизвиква дразнещ шум при стартиране на двигателя.

Обърнете внимание (стига да имате желание) и на  на водната помпа, семерингите на коляновия и междинният вал. Междинният вал се намира вътре в двигателя и задвижва маслената помпа. Той използва същият семеринг като на разпределителните валове, също така е хубаво да се замени о-пръстена под фланеца на междинният вал. Аз не бих сменил семеринга на коляновия вал, ако не тече масло.

Разлики в процедурата между тези и други схеми на ангренажен ремък на TDI двигатели

Не използвайте инструмента за разпределителния вал или щифта за инжекционната помпа, за законтряне когато затягате или разтягате болтовете на ролките на коляновия вал. Върху инструмента за разпределителния вал вероятно е изписано именно подобно предупреждение. Бъдете внимателни, за да избегнете щети при извършването на ремонта. Има най-различни усилия за сваляне на болта на разпределителният вал. Бихте могли да използвате дървен блок за сваляне на капака на клапаните вместо отвертка, която би могла да надраска метала, оставяйки дълбоки следи по него. Според други техники, които специалистите по сервизирате използват, бихте могли да приравните обтегача и инжекционната помпа, фиксирайки ги на място. Това ръководство следва упътването  Bentley - отключете  инжекционната помпа след поставяне на ремъка, преди монтирането на обтегача, прочетете детайли по-долу:

Бъдете предпазливи: подредбата на стъпките в това ръководство е същото като в книжката на бентли, но се отличава от някои по-стари ръководства и статии по темата, които ще намерите в мрежата. Други ръководства ви указват да се монтира обтегачът с инжекционната помпа, като се заключат на място. Ала както споменах по-горе, тук следвам стъпките на Бентли - предлагам да премахнете щифта, заключващ инжекционната помпа, едва след като ангренажният ремък  е монтиран, но преди да сте нагласили обтегача. В ръководството на Бентли на страница 23b-9 се описва монтирането на ремъка , цитирам дословно: “Премахнете заключващия щифт от зъбното колело на помпата. Обтегнете ремъка като завъртите полу-автоматичния обтегач с гаечен ключ по часовниковата стрелка, докато бъдат подравнени вдлъбнатината и повдигнатият белег (там трябва да има означение или някаква маркировка, поне при упътването на Бентли).

Докато тази стъпка е със същата номерация и може да се интерпретира по различен начин, тя е потвърдена в друга секция на ръководството, където се описва монтажа на инжекционната помпа, а именно на страница 23b-12. Едната стъпка указва премахването на заключващия инструмент няколко стъпки по-късно, а след това да се затегне обтегачът. И понеже двете стъпки са в същата подредба, моята интерпретация на ръководството е вярната - премахнете заключващия щифт на помпата преди да опънете ремъка.

Обаче има и други объркващи инструкции в ръководството, които можете да прочетете в продължението на материала, заедно с останалите съвети за отремонтиране / монтиране и прочие.

Очаквам ви в VW Jetta TDI & VW Passat – замяна на ремък за синхронизатор, част 2 – демонтаж