Зацепване за двигател

В повечето случаи скоростната кутия на автомобила е с два или три вала. Изходящият вал е разположен спрямо оста на входящия, което означава че при превключване на предавка двата вала могат да се съединят с помощта на зъбчат съединител. В този случай зъбчатото зацепване на двигателя  за предаване на въртящия момент не участва, което способства за увеличаване на механичния коефициент на полезно действие на скоростната кутия.

Объркващи инструкции в ръководството на Бентли: още едно объркващо упътване е, че ако щифтът на помпата е премахнат (приемайки, че  буталото е на горна мъртва точка и разпределнителните валове са разположени както трябва), при завъртането на помпата няма да се коригира луфтът на зъбното колело. Връзката между вала и зъбчатката  се извършва със специализиран ключ, познат в английската терминология като woodruff key. Завъртането на помпата няма да премести валът твърде много, понеже той се движи свободно в нея. И понеже валът няма да се премести, зъбното колело също не би трябвало да се премести (без да се премести и ангренажният  а пък щифтът на помпата няма да пасне. Ако щифтът е на минимално разстояние, препоръчвам да не си губите допълнително време с разполагането му, понеже така или иначе на по-късен етап ще трябва да подравните помпата. Ако щифтът обаче е на по-голямо разстояние от 1-2 мм, тогава вероятно ще се получи по-голяма разлика при синхронизирането, която ще бъде поне 4-5 мм.

Сихронизатор за двигателя

Синхронизирането на двигателя е процес, който се подчинява на специфични правила. При включване на по-висока предавка е необходимо да се изчака известно време след изключване на предишната предавка. Честотата на въртене на дисковия амбреаж (съединител) и свързаните към него трансмисионни детайли (най-вече първичният вал) трябва да се намали до такава степен, че периферните скорости на зъбчатите колела, включени от предавката, приблизително да се изравнят с нея. Това е особено важен момент, ако налице е директно зацепване на двигателя, зъбците, трансмисията на автомобила.

VW Jetta TDI & VW Passat

Препоръчва се замяната на ангренажният ремък на  на двигателя на моделите VW Jetta & Passat TDU от 1996, 1997, 1998 да се извършва преди изминаване на всеки  90 000 километра.

Синхронизатори за двигатели

Инструментите, които се използват за синхронизирането на двигателя при подмяна на ремък или ремонт на двигател, се наричат синхронизатори за двигатели. Това са специални инструменти, които имат точно предназначение за конкретна дейност. Ремонтът на двигател без подобен специализиран инструмент може да доведе до сериозна повреда, която ще коства голяма сума пари.

Двигател

Какви са типичните симптоми на проблеми в двигателя?

В повечето случаи, това са: силен черен дим от ауспуха, прекомерна консумация на масло, силно почукване в предната част на колата, ниско налягане на маслото, ниска компресия, вода се е смесила с маслото и други.

Какви са типичните причини за проблемите, автомобилни двигатели?

Най-често срещаните причини за проблеми с автомобилния двигател са износване заради голям пробег на автомобила, лоша поддръжка, проблеми със смазването или прегряване.

Двигатели - зацепване

Всеки собственик на автомобил може самостоятелно да извършва ремонти и профилактики, а също така и различни видове регулировки по колата си. За да бъдат качествено изпълнени тези дейности обаче, са необходими знания и специален комплект от инструменти. За специфична дейност като зацепване на двигатели се използват висококачествени ръчни инструменти, като лидер в областта безспорно е марката TOPTUL.

Синхронизатори за двигатели

Какво представляват синхронизаторите за двигатели?

Синхронизаторите представляват специални инструменти, които служат за извършване на монтажни или демонтажни работни дейности по двигателите. Намират изключително широко приложение в автомобилната индустрия. Синхронизаторите за двигатели са предпочитани специализирани инструменти от професионалистите в тази област. Автомонтьорите и механиците не могат да извършват ремонти по автомобили без наличието на този ценен инструмент.