Отвертката – необходимост във всеки дом

Ръчният инструмент не изразходва електроенергия или гориво, не вдига шум и не изисква зареждането на батерия. Всичко, от което се нуждае, за да има дълъг срок на служба и да работи ефективно са умелите ръце на майстора. Именно поради тази причина ръчният инструмент винаги ще бъде използван, независимо до каква степен ще напреднат технологиите. 

Всеки възрастен мъж има своя собствена представа относно това какви точно инструменти и в какво количество са му необходими за дома. На един майстор може да са нужни единствено чук, клещи и малък набор от отвертки, а друг да чувства необходимост да събере пълната колекция от инструменти, които се използват при абсолютно всяка възможна задача и не пропуска случай на заплата да се сдобие с нещо ново. Факт е, че дори тези мъже, които са далече от ремонтните дейности прекрасно разбират, че никое домакинство не може да се размине без използването на ръчни инструменти.

 

Инструменти от първа необходимост

На всеки от нас се е налагало да изпълни задачи, свързани с дребни ремонти – като например затягане на водопроводен кран, който тече, смяна на контакт или пробиване на дупка в стената за прекарване на кабел. За всички тези дейности са ни необходими надеждни инструменти. Нека обърнем внимание на минималния набор от ръчни инструменти, които всеки домашен майстор трябва да има в случай, че възникне спешна нужда от ремонт.

Един от най-незаменимите инструменти в дома е чукът. Още от момента на неговото възникване функцията на този ръчен инструмент остава една и съща, като в течение на изминалите столетия чукът значително се усъвършенства по своите характеристики и качества. На пазара днес съществува богато разнообразие от най-различни видове чукове. Това могат да бъдат чукове за работа с дърво, чукове с гумена ударна част, чукове за плочки и камък и, разбира се, най-обикновени чукове, изработени от закалена стомана и с обработени дръжки от пластмаса или дърво.

Нито един майстор не може да се размине без комплект отвертки, в който всеки един инструмент има своя собствена конфигурация и предназначение. Основните видове сред тези инструменти са кръстатите и плоските (шлицови) отвертки.  Обикновено в дома е достатъчно да има три кръстати и три плоски отвертки с различен диаметър и дължина. От първа необходимост е и отвертката с пластмасова дръжка и гумено покритие, която се използва при ремонтни и монтажни дейности, свързани с протичане на електричество.

Бормашината е друг незаменим помощник при изпълнението на ремонтно-строителни работи. Както и всеки друг инструмент, тя има своите характеристики и предназначение. Според начина на захранване с електроенергия бормашините могат да се разделят на акумулаторни и кабелни (директно захранващи се от електрическата мрежа). При това е желателно да се разполага с няколко различни вида свредла, сред които и такива за обработка на метал и дърво.

Неразделна част от комплекта инструменти за първа необходимост са и клещите. Те са незаменими при изпълнение на дърводелски, ВИК и електромонтажни дейности.

Измервателни инструменти – към тях се отнасят ролетки с различни дължини. За съвременните жилища е достатъчна една ролетка с дължина от 3 до 5 метра. Наред с нея, необходимо е да разполагате още със стоманена измервателна линия и нивелир за измерване на вертикални и хоризонтални повърхности.

Комплектът от гаечни ключове ще ви помогне при завъртането и отвъртането на болтове и гайки с различни диаметри и дължини. Те са задължителни ръчни инструменти при изпълняването на различни технически задачи, свързани с ремонтни и монтажни дейности в дома. Универсалният гаечен ключ е подходящ за работа с крепежни детайли с диаметър 36-50 мм.

В даден момент може да попаднете на ръждясал болт или катинар със счупен заключващ механизъм, които да прекъснат работата ви. Тогава ще ви се наложи да използвате ножовка за метал, към която трябва да сте се погрижили да имате и резервно острие. За да изчистите метала от ръждата, използвайте аерозол – съединението ще защити повърхността и от бъдещото образуване на ръждиви участъци.

И така, нека погледнем по какъв начин изглежда списъкът с най-необходимите ръчни инструменти за всяко домакинство:

 • чук;
 • комплект отвертки;
 • бормашина;
 • клещи;
 • измервателни инструменти – ролетка, стоманена линия, нивелир;
 • комплект гаечни ключове;
 • ножовка за метал.

След като научихме кои са най-необходимите инструменти за извършването на козметичен домашен ремонт, нека подробно се запознаем с видовете, характеристиките и основните функции на едни сред най-важните от тях – отвертките.

Отвертката е ръчен инструмент, който има своето място във всеки дом. Универсалното приложение на отвертката се обуславя от големия брой накрайници, които се използват – комплектът отвертки обикновено съдържа десетки различни видове накрайници, които помагат за изпълнението на ремонтни и монтажни задачи с различна степен на сложност.

Видове отвертки

Към стандартните отвертки се отнасят най-разпространените видове. Те са предназначени за самонарезни винтове и винтове, при които няма специфични изисквания.

Кръстата отвертка. Кръстата отвертка е най-популярният вид отвертка. Тя е подходяща за повечето видове самонарезни винтове. Отбелязва се с буквите PH и кръст. Има няколко различни размери на кръста, като най-малкият от тях е номер №000. Винтове от този вид се използват при мобилни телефони, фотоапарати и др. След това винтовете продължават с размери №00, №0, №1, №2, №3 и №4. Най-често в практиката се използва кръстата отвертка №2. Накрайникът на кръстата отвертка по правило е магнитен. Кръстата отвертка с най-големия номер – №4, се използва при ремонта на автомобил.

Отвертка PZ. Това е модификация на кръстата отвертка. Този вид инструмент служи за работа с крепежни елементи с дълбоки шлицове, използвани при сглобяване на мебели и при монтажа на различни конструкции от дърво, гипсокартон, алуминиеви профили и др.

Плоска отвертка. Предназначена за крепежни елементи с шлицове от т. нар. плосък тип. Плоската отвертка служи за затягане на винтове и болтове. В исторически план това е един от първите видове отвертки, който и до днес има изключително широко приложение в бита. Оразмеряването на плоските отвертки става според ширината на накрайника. Ширината на шлица се колебае, главно в границите от 1 до 10 мм.

Шестоъгълна отвертка. Този вид отвертки са предназначени за работа с крепежни елементи с шестоъгълни шлицове. Те се наричат още имбуси. Обикновено отвертките са под формата на L-образно огънати пръти с различни размери на шестоъгълното сечение. Тези инструменти имат висок въртящ момент, който превишава дори въртящия момент на кръстата отвертка. Шестоъгълната отвертка се използва за ремонта на електротехника, както и за разхлабване на крепежни елементи на обекти, които се намират под голямо напрежение. Маркировката на шестоъгълните отвертки е HEX. Същата маркировка имат и доста по-рядко използваните квадратни отвертки.

Отвертки Torx. По този начин се маркират отвертки, чиито накрайници са във формата на звезда с шест лъча. Крепежни елементи с такъв шлиц се използват при сглобяването на мобилни телефони и друг вид електротехника. Сферата на използване на отвертки Torx е тясна – специализирани сервизни центрове и ремонтни работилници.

Специални отвертки. Тези отвертки се използват за самонарезни винтове и болтове, към които има специални изисквания – защита от усукване, допълнително усилие при затягане и др. Най-често тези специални отвертки са подходящи за професионален монтаж на различни изделия от машиностроителната и електронната промишленост. Специални отвертки са следните видове:

 • отвертки Torq – те имат асиметрично кръстообразно сечение и приложение единствено в авиационната промишленост. Главното преимущество на отвертката Torq е мощното затягане на винта;
 • отвертки Tri-Wing – при този вид инструменти сечението е във формата на трилистник. Отвертките Tri-Wing се използват в авиационната промишленост и при монтаж на електронни изделия.

Освен според различните видове накрайници отвертките се различават и според вида на материала, от който са изработени ръкохватките им. Имаме отвертки с пластмасови и гумени ръкохватки.

Най-важното при използването на отвертки е да се подбере подходящ вид на инструмента и размер на накрайника в съответствие с главата на винта. Силно се препоръчва никога да не използвате отвертка, която не е предназначена за съответния вид винт.

Прецизни отвертки. Това представляват отвертки с накрайници, специално заточени в съответствие с главите на винтове с много малки размери. Този вид отвертки се използва при монтажа / демонтажа на различните компоненти при ремонт на малки устройства и приспособления – часовници, мобилни телефони, фотоапарати, портативни компютърни устройства, таблети, плеъри, видеоигри и други видове електроника.

Отвертки според типа на ръкохватката

 • права отверткатова е инструментът с най-старата и същевременно най-позната форма на дръжката. Благодарение на голямото разнообразие от размери правата отвертка се използва в широк спектър от задачи;
 • Т-образна отверткаформата на ръкохватката позволява прилагането на по-голямо усилие при затягането в сравнение с обикновената права отвертка;
 • Г-образна отверткаспециалната форма на ръкохватката на този вид отвертка позволява работата с винтове, завити под ъгъл;
 • гъвкава отвертка – ръкохватката на инструмента може да се фиксира в различни положения. По този начин гъвкавата отвертка може да се използва и като права отвертка, и като Г-образна отвертка.

По-специални случаи за използване на отвертки

При работа в тесни пространства се използват отвертки, при които самото жило е заменено с гъвкав вал или ъглова зъбчата предавка.

Когато по време на работа попаднем на винт със силно замърсен шлиц, може да е необходимо определено механично въздействие за неговото развиване – най-често удар. В този случай използваме т. нар. ударни отвертки. При този модел жилото преминава през цялата ръкохватка, която в края си има специално разширение (пета), предназначена за удряне с чук.

Отвертките с шестоъгълно жило позволяват работа с комбинираното използване на гаечен ключ – по този начин чувствително се увеличава въртящият момент.

Отвертки с фиксатори – удобни са за завинтване и отвинтване на много дребни крепежни елементи, особено ако са разположени на неудобни места.

Допълнителни приспособления към отвертката

 • тресчотка към конструкцията на отвертката е добавен храпов механизъм, който облекчава затягането на крепежните елементи и ускорява процеса. Завинтването / отвинтването се извършва посредством тресчотката, а не чрез усилия с ръката. За да се смени посоката на въртене се използва реверс. Храповият механизъм може да бъде фиксиран и тогава с инструмента може да се работи като с обикновена отвертка;
 • подсветка – подсветката на отвертката е особено полезна, ако се работи при слабо осветление – когато например е нужно да се разглобят елементи от купето на автомобил;
 • удължител на отвертка – той е необходим при работа с крепежни елементи с дълбоко завинтване. Удължителят се монтира на жилото на отвертката и поддържа винта, докато той бъде напълно завит в тесния процеп;
 • адаптер – той дава възможност на отвертката да работи с гайки, което чувствително разширява нейната функционалност.

Комплекти отвертки

Ако не използвате често отвертки, тогава има смисъл да държите у дома от 2 до 4 отвертки с най-разпространените размери. В случай на необходимост можете просто да си закупите допълнително инструмент от нужния за конкретната задача вид. 

В случай, че периодично ви се налага да работите с крепежни елементи – у дома, в гаража или на вилата, като навсякъде работите с винтове с различни шлицове, най-оптималното решение е да се снабдите с една базова отвертка с различни сменяеми накрайници. Ако комплектът се състои от няколко десетки накрайници, към тях задължително трябва да има приложен пластмасов кейс, в който те да се съхраняват.

Професионалните майстори, които всеки ден работят с отвертки предпочитат да използват комплект инструменти. В него влизат отвертки с различни размери, форма на сечение и вид ръкохватка. Посредством използването на комплект не се губи време, когато се налага да се смени накрайникът на инструмента. В комплекта задължително се включват и специализирани отвертки, използвани например за ремонт на мобилни телефони или подмяна на електрически контакт. Стандартният комплект отвертки включва от 7 до 10 инструмента.

Надеждност на отвертките

Жилото на отвертката трябва да бъде изработено от висококачествена закалена стомана. Върху жилото се нанася хромово покритие, което го прави устойчиво на корозията. Отвертката е инструмент, който се използва при много и най-различни по вид работи, поради което трябва устойчиво да понася въздействието на влага, масло или абразивни материали.

Особено внимание трябва да се обърне на накрайника. При качествената отвертка накрайникът трябва да се различава по цвят от жилото. За да получи допълнителна якост, елементът се подлага на специална обработка, в резултат на което придобива по-тъмен цвят.

Осигурена от Webselo.com.