Alfa Romeo Spider 

Alfa Romeo Spider – това е превъзходен автомобил, демонстриращ високата класа и престижно социално положение на водача, седнал зад волана. Моделът е достоен наследник на Giulietta Spider и Duetto – истински кумири от миналото, превърнали се в класика в автомобилния свят.  

Alfa Romeo Spider представлява разкошен спортен кабриолет с предно предаване от клас “гран туризмо”, съвместна разработка с фирма Pininfarina. Автомобилът е образец на типичния италиански подход към дизайна на спортните коли. За първи път моделът е показан през 1994 г. в Париж и е посрещнат с всеобщо възхищение. Двуместният Spider с мек сгъваем покрив повтаря основните елементи на дизайна на Alfa Romeo GTV. Външното оформление на автомобила е изпълнено в традиционен динамичен стил: голяма врата, полуелипсовидни фарове, клиновидно купе с гладки дълбоки линии.

Гюрукът на колата е оборудван с електрическо задвижване и се управлява посредством контролни бутони на централната конзола. Spider е снабден с резервна гума със стандартен размер, която може евентуално да бъде заместена с рекомплект за ремонт на колела и електрокомпресор. По този начин обемът на багажника ще бъде увеличен с 45 литра.

Безопасността на Alfa Romeo Spider се определя от самата конструкция на купето: специална вътрешна рама осигурява необходимата якост. За направата й е използван композитен материал, чиито основни компоненти са полистиренова смола и въглеродни влакна. Други характеристики, осигуряващи безопасността на модела, са предпазните колани с обтегачи, въздушната възглавница за водача и електронния ограничител на скоростта. Автомобилът Alfa Romeo Spider е оборудван с дискови спирачки със серво усилватели.

Моделът от 1994 г. е с предно предаване и напречно разположени бензинови и дизелови двигатели (2 запалителни свещи на цилиндър). Двигателят е с работен обем 1,8-3,0 литра и мощност 144-202 к.с.

През 2002 г. Alfa Romeo Spider  получава по-мощен двигател тип JTS със 165 к.с. Автомобилът е оборудван със спътникова радионавигационна система Blaupunkt с база от картографически данни, записани на компактдискове.