Aston Martin Cygnet

Английската компания Aston Martin има славата на безкомпромисен производител на суперавтомобили и спортни луксозни коли. С модела Aston Martin Cygnet с миниатюрен размер обаче марката успя за пореден път да изненада световната общност. Cygnet бе пуснат в производство специално, за да изпълни изискванията на Европейския съюз за ограничаване на средните стойности за разход на гориво и вредни емисии в атмосферата.

Като концепция моделът дебютира за първи път на автоизложението в Женева през 2010 г., а през януари 2011 г. автомобилът е пуснат в серийно производство. Aston Martin Cygnet представлява луксозен сити-кар, който черпи вдъхновение от Toyota iQ. Техническите показатели на двете коли са почти еднакви, като основните разлики се крият във външността и интериора им. Aston Martin допълват японския автомобил със свои специфични фирмени черти: предно и задно осветление с характерна форма, преден смукател на въздух, издържан в традиционен за Aston Martin стил, а също така и аеродинамична броня. 

В дългия списък от специални оборудвания на Aston Martin Cygnet влизат система от спътникова навигация, автоматичен климат-контрол, аудиосистема с 6 тонколони, захранващи аксесоари, система на безключов достъп за стартиране на двигателя, възможност за закрепване на детско столче и мн. др.

Под капака на Aston Martin Cygnet се крие скромен японски 4-цилиндров бензинов двигател с обем 1,33 литра и мощност 98 к. с. Автомобилът вдига 100 км/час за време от 11,6-11,8 секунди в зависимост от типа скоростна кутия – 6-степенна “механика” или вариатор. С “механиката” върви система “Star/Stop”, която осигурява икономия на гориво – благодарение на нея разходът на гориво не превишава 6,1 литра на 100 км.

Максималната скорост, която достига Aston Martin Cygnet е 170 км/ч.

Моделът има и лимитирана версия, в чиято разработка участват дизайнери от френската модна къща Collette. Колата има изключително оригинална външна окраска – сребрист цвят със сини акценти върху предния капак, решетката на радиатора и страничните огледала. 

Aston Martin Cygnet се произвежда в завода в английския град Гейдън. Голяма част от сглобяването на частите се извършва ръчно.