Bugatti EB 110

В края на 80-е години на миналия век в каталога от модели Bugatti се появява мощен неординарен автомобил, който няма нищо общо с класическите форми на марката. Новото Bugatti е представено през септември 1990 г. на автосалон в Париж. Моделът получава името ЕВ-110 в чест на 110-годишния юбилей от рождения ден на Еторе Бугати.

Първоначалният дизайн на Bugatti ЕВ-110 разработва Марчело Гандини, но финансистите на проекта не го харесват, тъй като по своята стилистика колата напомня на моделите на Lamborgini. Гандини отказва да преправи дизайна, така че работата по външността на суперкара довършва Джанпаоло Бендини.

Bugatti ЕВ-110 е оборудван с двигател V12 с обем от 3,5 литра по примера на двигателите от Формула 1. С помощта на 4 турбини V12 развива мощност от 560 к. с. и осигурява на автомобила скорост от 336 км/ч. Машинният блок на модела е изработен от алуминий. Свръхстабилните спирачки на колата са проектирани от компанията Bosch, като Bugatti доусъвършенства тяхната конструкция.

В купето се влиза през вдигнати врати. Вътрешността на Bugatti ЕВ-110 представлява хармонично съчетание от качествена естествена кожа и орехово дърво. На впечатляващото арматурно табло има часовник, климатик, електронно програмиране на опорната повърхност и стерео CD записващо устройство с високо качество на звука.

Вugatti ЕВ 110 GT дебютира през септември 1991 г. Разликите от базовата версия в този модел са съвсем малки. Измененията основно касаят интериора и силовия агрегат. С двигател с обем от 3,5 литра и 559 к. с. Вugatti ЕВ 110 GT може да развие скорост от 344 км/ч. Това го превръща в най-бързия сериен автомобил в света в дадения момент.

През март 1992 г. излиза версията EB 110 SS (Super Sport) с двигател от 610 к. с. и максимална скорост от 351 км/ч. Колата участва в редица спортни надпревари от различен ранг и печели много успехи. През 1994 г. Михаел Шумахер си купува Вugatti ЕВ 110 SS. Немският шампион споделя, че е изпитал непреодолимо желание да притежава колата, след като я кара по време на тестове.