Cadillac Eldorado

Eldorado е линия на автомобилната компания Cadillac, която излиза в периода от 1953 до 2002 г. Основни конкуренти на Cadillac Eldorado се явяват моделите от серията Mark на компанията Lincoln и автомобилите Buick Riviera.

Името Eldorado е предложено във връзка с провеждането на специално автомобилно изложение през 1952 г. в чест на златния юбилей на компанията Cadillac. Първият Cadillac Eldorado се появява на бял свят през 1953 г. Това е серийна версия на концептуалния кабриолет с две врати, от която са пуснати само 532 броя. Автомобилът се базира на платформата на серия 62.

За Eldorado от 53-а година са предложени 4 варианта на цвета на купето: Aztec Red, Alpine White, Azure Blue и Artisan Ochre. Двигателят представлява силов агрегат V8 с обем 5,4 литра и мощност 210 к. с. Дължината на автомобила е 5610 мм, а ширината – 2000 мм.

Cadillac Eldorado’53 става основоположник на дизайнерските идеи на компанията General Motors. Останалите автомобилни компании започват да следят тенденциите в стила Eldorado и да заимстват елементи от неговата външност.

През 1955 г. Cadillac Eldorado променя задната си част, която получава своеобразни стилни “плавници”. Те перфектно контрастират с широките страни на колата.

През 1956 г. версията на автомобила с твърд покрив и 2 врати е наречена Eldorado Seville. На свой ред новият модел кабриолет е кръстен Eldorado Biarritz.

1957 г. посреща представянето от компанията General Motors на един от най-незабравимите й проекти – Eldorado Brougham. Този седан с 4 врати и твърд покрив представлява автомобил с комфорт ултра класа. Моделът има неръждаем покрив, пневматично окачване и други опции, които в онези дни само компанията GM предлага. Цената от  13 074 $ прави Eldorado Brougham най-скъпия автомобил от своя клас.

През 1960 г. са пуснати последните модели Cadillac Eldorado Seville. По това време те вече са се превърнали в лукс версии на кабриолетите Cadillac Series 62. Разбира се, възможно е било кабриолетът Eldorado да продължи да се произвежда, но заради твърде незначителните му разлики с неговия събрат Cadillac 62 е взето решение моделът да се спре от производство.