Porsche Panamera / Порше Панамера

Porsche Panamera e комби спортен клас Gran Turismo с пет врати. Серийното производство на автомобила започва през 2009 г. Моделът получава името Panamera благодарение на успешното представяне на Porsche на състезанието Carrera Panamericana, което се провежда през 50-е години на миналия век.

Дължината на петдверния автомобил е 4970 мм, ширината – 1931, височината – 1418. Колесната база е с размери 2920 мм. С подобни характеристики Porsche Panamera се нарежда сред автмобилите от клас “лукс”. В производството на модела са използвани изключително висококачествени материали – стомана с висока якост, амулиниеви и магнезиеви сплави.

Интериорът на Panamera представлява съчетание от пленителен разкош и атмосфера на спортна кола. В купето са използвани кожа, дърво и метал, никаква пластмаса. За удобството на шофьора се грижи 4,8-инчов цветен дисплей, изобразяващ карта на навигационната система, и снабден с меню на бордови компютър. Ако пожелаете да промените настройките на окачването или климатичната инсталация, достатъчно е да натиснете съответния бутон, обозначен със специален символ. Да се сменят различните настройки с помощта на бутони е удобно за шофьора, тъй като те са разделени според функционалното си предназначение и имат ергономично разположение.

Посредством сгъване на задните облегалки на Porsche Panamera багажното отделение може да се увеличи от 445 на 1263 литра. Задната врата разполага с опцията да се отваря дистанционно.

На пазара моделът Porsche Panamera е представен основно с 3 версии: Panamera S с атмосферен двигател и задвижване на задните колела; Panamera 4S със същия двигател, но със задвижване на всички колела; Panamera Turbo, оборудван с турбокомпресор. Всички автомобили разполагат с V-образен 8-цилиндров двигател, наследен от модела Porsche Cayenne, но преминал през основна модернизация.

Сред основните характеристики на Porsche Panamera се нареждат безупречно плавният ход и динамиката на движение. При скорост до 30 км/ч с натискане на бутон шофьорът може да повдигне шасито на височина 20 мм, а при скоростен режим автомобилът се “прилепя” на 25 мм по близо до пътя – за намаляване на височината на центъра на тежестта.